Омбудсмен Денісова: Стан здоровʼя політвʼязня Андрія Захтея погіршився

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Стан здоровʼя українського політвʼязня Андрія Захтея, який утримується в колонії в Севастополі, різко погіршився. Про це заявила омбудсмен Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, у Захтея загострилися хронічні захворювання. «Він скаржиться на головний біль, болі в спині у звʼязку з травмою хребта й оніміння рук і ніг. Крім того, є проблеми із зубами. Однак, незважаючи на наявні проблеми зі здоровʼям, співробітники пенітенціарної установи не надають необхідну медичну допомогу громадянину України», — написала Денісова.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини зазначила, що ненадання медичної допомоги політвʼязню порушує норми Конвенції про захист прав людини і основних свобод та правила поводження з увʼязненими, схвалені Економічною та Соціальною радами ООН.

Омбудсмен звернулася до уповноваженої РФ з прав людини Тетяни Москалькової з вимогою сприяти в проведенні повного медичного обстеження Захтея.

Справа Захтея

Громадянина України Андрія Захтея затримали в окупованому Криму 10 серпня 2016 року. У лютому 2018 року російський суд дав йому 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму, а також виписав штраф у 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн). Російська влада визнала Захтея винним у тому, що він нібито готував у Криму теракти у складі групи «українських диверсантів».

Андрій Захтей проходив за однією справою з Євгеном Пановим, який повернувся до України в рамках обміну «35 на 35» 7 вересня. Пізніше Захтей уклав угоду зі слідством, у межах якої відмовився від приватного адвоката.