Статус журналіста і криміналізація фейків. В уряді показали новий законопроєкт про регулювання медіа

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві культури, молоді і спорту пропонують створити посаду омбудсмена для пошуку дезінформації і запровадити за її поширення кримінальну відповідальність. Про це йдеться в майбутньому законопроєкті Мінкульту щодо регулювання медіа, повідомив міністр Володимир Бородянський під час круглого столу в Укрінформі.

Проєкт закону про дезінформацію разом із новим законопроєктом про медіа планують внести у Раду вже в грудні. Міністерство, зокрема, хоче запровадити посаду омбудсмена з питань інформації, який шукатиме фейки в ЗМІ із залученням фактчекінгових організацій і подаватиме за них до суду. У відомстві обіцяють не вважати дезінформацією оціночні критичні судження, сатиру, а також недостовірну інформацію про особу, що не шкодить суспільним інтересам.

За порушення закону про дезінформацію планується ввести адміністративну та кримінальну відповідальність. Адміністративну — за одноразове поширення дезінформації та нприховування вихідних даних про медіа, а кримінальну — за систематичне поширення дезінформації, її поширення на замовлення третіх осіб, втручання в роботу медіа та підкуп.

Також у Мінкульті пропонують журналістам об’єднатися і створити організацію журналістів, яку повністю або частково фінансуватиме держава. Ця організація має відповідати за надання «індексу достовірності новин» і статуса журналіста.