Netflix внесе правки в серіал «Диявол по сусідству» через звинувачення Польщі в переписуванні історії

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Стримінговий сервіс Netflix внесе правки в документальний серіал «Диявол по сусідству» після претензій влади Польщі.

Netflix додасть пояснення до карт концтаборів, які зʼявляються в серіалі. Про це йдеться в пості сервісу у Twitter.

«Щоб уникнути непорозуміння, на днях ми додамо текст на деякі карти в серіях. Ми пояснимо, що концентраційні табори в Польщі були побудовані та використовувалися німецьким нацистським режимом, який захопив і контролював країну у 1939—1945 роках», — зазначили у компанії.

Польський премʼєр-міністр Матеуш Моравецький у листі директору Netflix розкритикував показану в серіалі карту Польщі з позначенням нацистських таборів у сучасних межах країни. На думку польського премʼєра, це могло призвести до появи думки, що Польща була під час Другої світової війни незалежною державою, отже, розділяла відповідальність за існування таборів.

Документальний серіал «Диявол по сусідству» вийшов на Netflix 4 листопада. У ньому розповідається про судові процеси щодо українця Івана Демʼянюка. Його звинувачували в тому, що він був сумнозвісним «Іваном Грозним» — особливо жорстоким наглядачем СС у таборах Собібор, Флоссенбюрг, Треблінка і Майданек. Йому інкримінували злочини проти понад 25 тисяч осіб. У 1986 році Демʼянюка екстрадували зі США до Ізраїлю, де він був засуджений до смертної кари. У 1993 році Верховний суд Ізраїлю визнав, що він не був наглядачем у Треблінці, визнав «Іваном Грозним» іншого охоронця та випустив Демʼянюка з вʼязниці. Після повернення Демʼянюка до США проти нього продовжили розслідування. У 2002 році його позбавили американського громадянства, а у 2009 році видали Німеччині, де він помер у 2012 році. Суд так і не виніс йому вирок.