У Молдові призначили новий уряд. Його очолив ексрадник президента Додона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Молдові призначили новий уряд. Його очолив ексрадник президента Додона

Кабінет міністрів Республіки Молдова

14 листопада парламент Молдови призначив новий уряд, який очолив Іон Кіку — колишній радник президента Ігоря Додона, який не приховує свого проросійського курсу. Про це повідомляє Newsmaker.

За це рішення проголосували 62 депутати з Партії соціалістів Додона і Демпартії, якою раніше керував олігарх Влад Плахотнюк.

Додон висунув Кіку на пост голови уряду 13 листопада ввечері, а вже 14 листопада стало відомо, що Кіку сформував свою команду і склав програму нового уряду. Шість з 11 нових міністрів раніше працювали радниками Додона.

Віцеспікер парламенту від проєвропейського блоку ACUM Александр Слусар порівняв Додона з колишнім президентом України Віктором Януковичем: «Це погано закінчиться для всіх — для нього, для партії і для країни. Ростов не таке комфортне місто, як Маямі».

Голосування відбулося через день після того, як було відправлено у відставку уряд проєвропейського прем’єр-міністра Майї Санду через п’ять місяців після призначення.

Хто такий Іон Кіку?

Новий 47-річний прем’єр-міністр Молдови був у команді Ігоря Додона з 2005 року, але до жодних політичних партій не входив. У 2005 році він обіймав посаду начальника управління структурних реформ у Міністерстві економіки і торгівлі, де тоді заступником відомства був Додон.

Після цього був заступником міністра фінансів, а в 2008—2009 роках — радником з економічних питань та зовнішньої політики премʼєр-міністра. З липня 2019 року і донині обіймав посаду радника президента.

  • 12 листопада парламент Молдови проголосував за відставку уряду прем’єр-міністра Майї Санду.
  • 8 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту країни, тому що депутати не змогли у відведені законом 90 днів сформувати уряд. Депутати домовилися про коаліцію, призначили спікера та премʼєра, але зробили це занадто пізно — Конституційний суд Молдови визнав недійсним новий уряд і усунув чинного президента Ігоря Додона від влади. Виконувачем обовʼязків президента став колишній премʼєр-міністр Павло Філіп, який оголосив про розпуск парламенту.