ГПУ: Алякіна затримали після позбавлення українського громадянства і поновлення розшуку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Цивільного чоловіка нардепа Ганни Скороход («Слуга народу») Олексія Алякіна затримали після остаточного рішення Шостого апеляційного адмінсуду щодо законності скасування українського громадянства і відновлення міжнародного розшуку.

Про це повідомила пресслужба Генеральної прокуратури.

У ГПУ зазначили, що затримання було законним. «Національна поліція затримала громадянина Російської Федерації, який перебуває в міжнародному розшуку для притягнення до кримінальної відповідальності за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах. Питання про екстрадиційний арешт вирішується в судовому порядку [...]. Раніше даний громадянин намагався уникнути екстрадиції шляхом оформлення громадянства України через надання міграційній службі неправдивих відомостей», — сказано в повідомленні ГПУ.

У відомстві пояснили, що громадянина Росії Алякіна вже затримували в 2018 році і він перебував під домашнім арештом для видачі Росії, але її скасували через наявність українського громадянства. Пізніше міграційна служба двічі скасовувала громадянство Алякіна, вказавши на підроблені документи при отриманні паспорта. Алякін через суд оскаржив ці рішення, але 7 листопада йому остаточно відмовили в задоволенні скарги.

У ГПУ заявили, що 11 листопада щодо Алякіна був відновлений міжнародний розшук, після чого його й було затримано.

Хто такий Алякін?

Олексій Алякін народився в Ташкенті. Його мати була заступником голови головного управління Центрального банку Росії в Москві, а брат — заступником голови правління Россільгоспбанку. Алякін — колишній власник банку «Пушкіно», а в Україні він володіє будівельною компанією «Прогрес Буд». Постановою Тверського районного суду Москви в березні 2016 року він був заочно заарештований за звинуваченням у шахрайстві. Крім того, у серпні 2018 року суд в Московській області засудив до трьох та чотирьох років вʼязниці спільників Алякіна за розкрадання 600 млн рублів з банку «Пушкіно».