Нацбанк: Кредит VAB Банку виділяли законно, гроші роздали вкладникам

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк стверджує, що законно видав стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн VAB Банку бізнесмена Олега Бахматюка. Про це повідомляється у Facebook установи.

Там пояснили, що якщо будь-який банк вичерпав можливості поповнення ліквідності, він звертається до НБУ, чиє завдання у такій ситуації — забезпечити фінансову стабільність.

«У 2014 році, коли Україну накрила криза, а біля банків стояли черги вкладників, не виникало питання «видавати рефінансування чи ні». Позичальники не могли обслуговувати кредити, а банки — вчасно повертати депозити. «ВіЕйБі Банк» — не виняток. Загалом у 2014 році «ВіЕйБі Банк» отримав кредити на 3 млрд грн, зокрема у жовтні на 1,2 млрд грн», — пояснили у Нацбанку.

При цьому, НБУ стверджує, що дотримувався всіх процедур видачі стабілізаційного кредиту. Для забезпечення кредиту Бахматюк уклав з НБУ договір особистої поруки — особисто поручився всіма статками та майном. Загалом Нацбанк має особисті поруки Бахматюка на суму 8,6 млрд грн.

«Також підконтрольна йому «Станіславська торгова компанія» надала в заставу нерухомість в Івано-Франківську. Незалежний оцінювач оцінив її у 1,2 млрд грн», — підкреслив регулятор.

Крім того, НБУ стверджує, що стабкредит пішов на виплату 80 тисячам вкладників, у середньому банк щодня виплачував понад 100 млн грн.

За двома своїми банками — «Фінансова ініціатива» і VAB Банк — Бахматюк заборгував Національному банку 10,6 млрд грн.

У Нацбанку стверджують, що мають 19 судових рішень на свою користь щодо «Фінансової ініціативи», та жодного рішення, яке б набрало чинності, щодо VAB Банку. «Проте навіть 19 перемог не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде напрочуд кволо», — зазначив регулятор.

Що сталося?

12 листопада стало відомо про обшуки у столичному офісі Райффайзен Банку за справою про розкрадання кредиту НБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що за підозрою у розкраданні стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн затримано колишніх та діючих службових осіб Національного банку, VAB Банку й осіб, які їм сприяли.

Серед затриманих — колишній перший заступник голови Національного банку, а нині голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.