Дослідження: З України могли вивести понад $1,5 млрд прибутку від продажу зерна

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

З України могли вивести понад $1,5 млрд прибутку з продажу зерна, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на доповідь німецького депутата Європарламенту від фракції «Лівих» Гельмута Шольца.

Автори дослідження порівняли митні ціни, за якими зерно експортували з України, з ринковими цінами на відповідні марки зерна в той самий період. 64% пшениці експортувалося з України через Швейцарію та території, що перебувають під юрисдикцією Великої Британії, ще 11% — через Обʼєднані Арабські Емірати та Кіпр, однак усі вони не були основними країнами призначення експорту.

Оскільки податки у Швейцарії, Великій Британії та на Кіпрі є нижчими, ніж в Україні та багатьох країнах призначення, то експорт через них дозволяв виводити прибуток. «Наші оцінки потенційного виведення прибутку демонструють, що за підсумками експорту пшениці та кукурудзи, який становить приблизно 40% українського агроекспорту, близько $1,5 млрд були потенційно виведені з 2015 по 2017 рік», — ідеться у дослідженні.

При цьому автори підкреслюють, що різниця між митними та ринковими цінами «ще не означає, що податки не сплатили, але вона означає високий ризик ухилення від сплати податків». Щоб визначити, чи були сплачені податки в Україні, потрібно перевірити податкові декларації великих українських сільськогосподарських холдингів, проте їх немає у відкритому доступі.

У дослідженні зазначають, що з другої половини 2016 року різниця між митними та ринковими цінами «значно» скоротилася. Однією з причин цього називається ухвалення Верховною Радою у липні 2015 року нового законодавства щодо трансфертного ціноутворення.

«До 2016 року була набагато більша різниця між цінами, які показувалися, і ринковими. Але після 2016 року все одно залишається велика різниця. Існує ризик, що виведення прибутку досі відбувається», — пояснив один з авторів дослідження, викладач Ноттінгемського університету Томмазо Фаччіо.

На презентацію результатів дослідження у Європарламенті прийшли два євродепутати: Міхаель Ґалер з фракції Європейської народної партії та Віола фон Крамон з фракції «Зелених».

Ґалер заявив, що використає результати цього дослідження у своїй роботі постійного доповідача Європарламенту щодо України. «Я подивлюся на це, і ми пошукаємо шляхи та засоби, як можна покращити ситуацію», — пообіцяв він.