Рахманін: На кордоні з Донбасом можна створити зону відчуження або зону безпеки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Голова парламентської фракції партії «Голос», журналіст Сергій Рахманін пояснив своє розуміння замороження конфлікту на Донбасі. В інтерв’ю «Українській правді» він сказав, що на кордоні з окупованим Донбасом має бути демілітаризована зона.

«Мур як фізична споруда може існувати, а може не існувати. Питання того, як це виглядатиме — це питання обговорення суспільством. Але в будь-якому разі це буде лінія, демілітаризована зона. До певної міри навіть зона відчуження. Але це — зона безпеки», — переконаний Рахманін.

Лідер фракції «Голос» пояснив, що замороження конфлікту на Сході не означає відступ чи наступ, це означає проведення демілітаризованої зони. Він називає її тимчасовою адміністративною смугою. Після розведення військ, коли буде зафіксована позиція, Рахманін пропонує зробити для військових стаціонарні позиції і розвинути там цілу інфраструктуру з базами та військовим містечком.

«Військові живуть в окопах і бліндажах. Це незручно, це дискомфортно. Вони живуть в окопах і бліндажах, тому що сьогодні смуга проходить тут. Завтра вона буде проходити на 5 км вперед. Потім на 2 км вправо. Якщо фіксується позиція, то можемо зробити стаціонарні позиції. Можемо робити тут бази, військове містечко, ротацію, нормальну інфраструктуру, інженерну та житлову, для цих людей», — розповів нардеп.

Рахманін переконаний, що Україна має вибачатися перед мешканцями Донбасу за те, що «не можемо повернути людей і території просто зараз — через обʼєктивні обставини».

«Підкреслюємо, що ми не відмовляємося від цих людей, від цих територій. Вони — наші, ми обовʼязково їх повернемо, ми залишаємо за собою таке право. Ми не підписуємо мирну угоду, ми призупиняємо бойові дії і заморожуємо ситуацію», — розповів нардеп.

Рахманін заявив, що Україна має надати мешканцям Донбасу, які хочуть визволення територій ЗСУ, можливість переїхати за державний кошт на українські території та забезпечити їх належними умовами. Він додає, що це має бути державна програма.

«Повернення цих людей на українські території — головна історія. Ми маємо забезпечити і тих, хто буде переїжджати і з Криму, і з Донбасу, і тих, хто вже переїхав, належними умовами», — додав він.