Пристайко: Президент у Золотому хотів пояснити добровольцям безпеку розведення сил перед «нормандським форматом»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Поїздка президента Володимира Зеленського до Золотого Луганської області 26 жовтня була здійснена в рамках підготовки України до зустрічі лідерів країн «нормандського формату». Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко перед початком інвестиційного форуму RE:think. Invest in Ukraine.

Глава МЗС висловив надію, що саміт «нормандської четвірки» відбудеться вже в листопаді. «Сподіваюся, це станеться наступного місяця. Дата зустрічі вже кілька разів переносилася з технічних причин, але ви бачите, наскільки складно... Ми робимо все необхідне, щоб ця зустріч відбулася. Поїздка президента до Золотого, ви ж розумієте, для чого це було зроблено... Президент хотів безпосередньо приїхати і пояснити людям, що ми контролюємо ситуацію з безпекою, і ті кроки, які ми плануємо зробити в рамках зустрічі «нормандського формату», не становлять загрози людям, які безпосередньо там перебувають», — заявив глава МЗС.

За словами міністра закордонних справ, у росіян «немає причин, щоб відмовитися від «нормандського формату». «За «нормандським форматом» ми домовилися з Росією по двох пунктах: «формула Штайнмаєра» і розведення сил на трьох ділянках. Поки що розвели повністю в Станиці Луганській, там будуємо міст. Залишилося небагато — розводимо в Золотому, Петровському. Президент говорив з Путіним телефоном тричі, він готовий до особистої зустрічі з ним», — додав міністр.

Пристайко підкреслив, що якщо Україні не вдасться досягти успіху на майданчику в Мінську, імовірно, знадобиться допомога «третьої сили». «Нам [у випадку провалу Мінська] треба буде повертатися до ідеї місії з утриманням миру, тобто нам потрібна третя сила, яка зможе допомогти нам довести цю ідею до кінця», — зазначив глава МЗС.