У Німеччині створили ігрові VR-локації за фото часів Берлінського муру

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Німецькі історики, дизайнери у сфері VR та сімʼї активних учасників подій, повʼязаних із будівництвом та знесенням Берлінського муру, обʼєдналися для створення віртуального проєкту, який дозволяє глядачеві зануритися в атмосферу того часу або стати учасником подій. Про це повідомляє Reuters.

Проєкт під назвою Virtually History: The Berlin Wall покликаний «не тільки вчити історії, але й емоційно впливати на глядачів», щоб нагадувати людям про неприпустимість створення фізичних перешкод не тільки між одним народом, але і між країнами.

«Ми вивчали фотографії і думали: як нам використовувати їх на всі сто? До того часу ми вже почали працювати з декількома компаніями, що займаються 3D-графікою, і подумали: а чому б не просто подивитися на подію з боку, а зануритися в неї, опинитися в епіцентрі?» — сказав режисер проєкту Джоф Вілсон.

В основу віртуальних локацій взяли збережені фотографії та розповіді учасників подій. Зокрема, у «грі» відобразили момент, коли 20-річний студент із Західного Берліна Клаус Міхаель вирив тунель під стіною і за дві ночі провів по ньому 57 осіб з Німецької Демократичної Республіки, підконтрольної СРСР.

Надівши окуляри віртуальної реальності, глядач зможе не тільки подивитися на те, яким були німецькі вулиці в ті часи, але й досліджувати навколишню територію та самостійно пробратися крізь тунель. Інша локація була створена на основі фотографії 16-річної Елки Розін, яка несподівано для себе зібрала речі першої необхідності й перебралася в Західну Німеччину під час спорудження Берлінської стіни. Невідомий фотограф схопив кадр, який пізніше став дуже відомим у Німеччині.