Писаруку та ще 7 посадовцям НБУ оголосили про підозру. НАБУ вимагає 30 млн застави

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Писаруку та ще 7 посадовцям НБУ оголосили про підозру. НАБУ вимагає 30 млн застави

Олександр Писарук

National Bank Of Ukraine / Flickr

Експершому заступнику глави Нацбанку, голові правління Райффайзен Банку Олександру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському, ексдиректорці гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі та ще п’ятьом особам повідомили про підозру.

Їх підозрюють у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку VAB Банку в сумі 1,2 млрд грн. Національне антикорупційне бюро просить суд про заставу для підозрюваних у розмірі від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

«Зараз іде процес подачі в Антикорупційний суд клопотань про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн», — йдеться в повідомленні НАБУ.

Загалом про підозру детективи НАБУ повідомили восьми особам, у тому числі колишнім посадовим особам VAB Банку — голові наглядової ради, заступнику голови правління банку і трьом посадовцям приватних компаній, повʼязаних з бенефіціарними власниками банку.

Їм інкримінується скоєння злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУ. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Олександр Писарук був першим заступником голови Нацбанку Валерії Гонтаревої у 2014—2015 роках.