«Нафтогаз» добився арешту євробондів «Газпрому» в Японії

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

НАК «Нафтогаз України» домігся арешту рахунків компанії GazAsia Capital, яка випустила євробонди російського «Газпрому» в японських єнах. Про це повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

Рахунки заарештовані в рамках виконання рішень Стокгольмського арбітражу. Йдеться про рішення суду щодо боргу «Газпрому» перед «Нафтогазом» майже на $3 млрд.

«Якщо «Газпром» ще деякий час буде ігнорувати рішення міжнародного арбітражу, грати в нєсознанку і не помічати арешту своїх активів, то єдиною його надією залишаться державні дотації», — зазначили у компанії.

  • 6 листопада голова «Газпрому» назвав умови для продовження транзиту газу через Україну. Першою умовою була названа взаємна відмова від претензій у Стокгольмському арбітражному суді з боку «Нафтогазу» і «Газпрому». Також російський монополіст вимагає від Антимонопольного комітету України відкликати процес накладення штрафу на «Газпром» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу через Україну. Крім того, для «встановлення нормальних ринкових відносин і демонстрації своїх намірів» Київ повинен почати закупівлю російського газу для продовження транзиту.
  • 8 листопада в «Нафтогазі» заявили, що вважають безпідставними заяви російського «Газпрому» про необхідність укладення контракту на постачання газу в Україну для нової угоди про транзит.
  • У грудні 2018 року «Нафтогаз України» подав до суду на російський «Газпром» на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією. Як заявляв Коболєв, «Нафтогаз» позивався проти Росії на $5 млрд.