«Чому ми робимо танки для Таїланду, а не для України?» Зеленський доручив покращити умови праці на заводі ім. Малишева в Харкові

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Чому ми робимо танки для Таїланду, а не для України?» Зеленський доручив покращити умови праці на заводі ім. Малишева в Харкові

Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський звернувся до бізнесменів Харківщини з проханням допомогти покращити умови для працівників заводу ім. Малишева. Про це голова держави заявив під час представлення нового керівника Харківської областної держадміністрації.

«У нас понад 10% підприємств «Укроборонпрому» розташовані на Харківщині. Зараз ми були на авіаційному заводу, на легендарному заводі Малишева. Я в шоці, що стосується статистики. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували для ЗСУ… А статистика така, що за радянськіх часів було 900 танків на рік», — зазначив Зеленський.

Він також пообіцяв, що найближчим часом держава закриє всю заборгованість перед підприємствами «Укроборонпрому»: «Щоб ми розуміли, хто у нас замовник, скільки танків, чому ми для когось — для Таїланду — робимо, а для України не робимо? Чому у нас є прекрасні літаки та прекрасні конструктори, тільки ми нічого не виготовляємо і нічого не літає?»

Зеленський наголосив на поганих умовах для працівників, коли людям доводиться працювати у приміщеннях, де температура опускається до нуля градусів, і звернувся за допомогою до бізнесменів Харківщини.

«А можна з приводу умов звернуся до вас, до нового голови адміністрації: ви можете зібрати бізнес у Харкові? Я от побачив пана Ярославського. У мене просто людське запитання. Ось є завод… там страшні умови. Я розумію, що державне підприємство… Можна вам зібрати бізнес-асоціацію Харківщини і просто дати людям нормальні умови? І ми зі свого боку як держава маємо це робити. Але просто щоб зробити це дуже швидко, перед зимою. Якщо є на те ваша громадянська воля», — сказав Зеленський.

Підприємець, ексвласник ФК «Металіст» Олександр Ярославський запевнив президента, що вже зібрав бізнесменів і розповів, як кілька років виплачував зарплату на призупиненому заводі.

«За два-три роки я платив зарплату просто на заводі, що стояв. Так само ми билися, поки не запустили цей завод. Але прийшло СБУ, і директору мало не дали 15 років. Я його рік ховав по підвалах. Тепер 3 тисячі осіб мають зарплату, мають роботу. А це підприємство ми би втратили так само… Багато бізнесменів не треба. Бо то футбол, то баскетбол, я один… Збирають усіх, а плачу я один. Коли ви мене помітили, я зрозумів, що я попав», — сказав Ярославський Зеленському.

Президент запевнив бізнесмена, що «ніяке СБУ не прийде і директору нічого не дадуть».

  • 6 листопада Зеленський призначив головою Харківської обласної державної адміністрації депутата Верховної Ради від «Слуги народу» Олексія Кучера. Кучер пройшов у парламент від партії «Слуга народу» у 179-му виборчому окрузі на Харківщині.
  • Кучер як двокат вів кілька гучних справ. Одна з його клієнток — суддя Лариса Гольнік — звинувачувала місцевого адвоката в корупції, і той подав на неї в суд. Гольнік розповідає, що Кучер сам запропонував їй допомогу і вступив у справу. «Його поява налаштувала всіх учасників процесу на те, щоб питання вирішувалося лише в суді, а не поза ним. Олексій публічний, активний, ефективний і цілеспрямований», — згадує вона. Цю справу Кучер виграв — адвокат відкликав свій позов проти Гольнік. Кучер також представляв інтереси харківського судді Сергія Лазюка, якого у січні 2016 року затримали за підозрою в отриманні хабара у $800.