Імпічмент Трампа: палата представників опублікувала свідчення експосла США в Україні Йованович

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Демократи палати представників США опублікували перші стенограми свідчень, наданих у межах процедури імпічменту президента США Дональда Трампа, повідомляє комітет з розвідки палати представників.

«З кожним новим інтервʼю ми дізнавалися більше про спробу президента маніпулювати важелями влади з метою отримання особистої політичної переваги», — йдеться в заяві глав комітетів палати представників з розвідки щодо нагляду та в закордонних справах.

Першими опублікували свідчення колишнього радника Держдепартаменту США Майкла МакКінлі, який пішов у відставку в жовтні, та колишнього посла США в Україні Марі Йованович. Бесіди з чиновниками проходили за зачиненими дверима.

Свідчення Йованович стосувалися її відставки та відʼїзду з України. Зокрема, експосол звинуватила колишнього генпрокурора Юрія Луценка у цілеспрямованій кампанії щодо її дискредитації.

Крім того, Йованович розповіла про те, як сповіщала Державний департамент про діяльність адвоката Трампа Рудольфа Джуліані в Україні та його зустрічі з Луценком, однак Держдеп, за її словами, на це ніяк не відреагував.

Також експосол розповіла, як посольство відмовило в американській візі ексгенпрокурору Віктору Шокіну, ґрунтуючись на його «відомій корупційній активності». Претензії на адресу посольства через цю ситуацію особисто висловлював Джуліані.

Йованович також розповіла про те, що Джуліані намагався зустрітися з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, який уникав цих зустрічей, а також висловив експослу стурбованість тим, що Україну можуть втягнути у внутрішньополітичну боротьбу у США.

Крім цього Йованович розповіла, як посол США при ЄС Гордон Сондленд «наполегливо рекомендував» їй публікувати пости в Twitter з підтримкою дій Трампа.

«Стенограми інтервʼю з послом Йованович і МакКінлі чітко демонструють, як президент Трамп схвалив відсторонення високо шанованого та ефективного дипломата на підставі наклепів і брехні», — наголошується в ньому.

Повний текст стенограми показань Йованович доступний тут, МакКінлі — тут.