Зеленський підписав закон про судову реформу, який передбачає скорочення суддівського корпусу

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон про судову реформу, який Рада ухвалила 16 жовтня. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб, розпускає чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і підпорядковує її Вищій раді правосуддя (ВРП).

Документ поширює люстрацію на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які займали свої посади не менше року в період з 21 листопада 2013 по 19 травня 2019 року. Після набуття законом чинності при Вищій раді правосуддя створюється спеціальна Комісія з питань доброчесності та етики, яка складається з трьох представників ВСП і трьох міжнародних експертів. Комісія за 30 днів повинна перевірити всіх членів ВРП.

Закон скорочує число членів ВККС з 16 до 12 осіб. Їх усіх призначатиме ВРП за результатами конкурсу, який вона же і проводитиме.

Документ доповнює перелік підстав для звільнення члена ВККС. Такими будуть, серед інших, нехтування обовʼязками, поведінка, що підриває авторитет і довіру суспільства до правосуддя і судової влади, зокрема недотримання етичних стандартів судді. Звільнятиме члена ВККС не сама комісія, як це передбачено зараз, а Вища рада правосуддя. При цьому звільнення судді з посади або припинення його повноважень на конституційно передбачених підставах не буде підставою для припинення повноважень члена ВККС.

Рішення про звільнення члена ВРП прийматиме не орган, який його призначив, а безпосередньо ВРП. Рішення про звільнення з посади члена Вищої ради правосуддя прийматиметься за поданням Комісії з питань доброчесності та етики на спільному засіданні Вищої ради правосуддя протягом пʼяти днів після його подачі. Згідно з новим законом, зарплата суддів Вищої ради правосуддя зменшується з 145 200 до 106 480 грн, а зарплати всіх суддів зрівняють.

  • Голова Верховного суду Валентина Данішевська заявила, що мета «судової реформи», яку проводить президент Володимир Зеленський, — позбавити суд незалежності.
  • Посли Канади, Великої Британії, Німеччини та Євросоюзу звернулися до спікера Дмитра Разумкова, премʼєр-міністра Олексія Гончарука та голови Офісу президента Андрія Богдана з проханням переглянути окремі положення закону про реформу судової системи.