«Незалежний суд не влаштовує владу». Голова Верховного суду розкритикувала ухвалену напередодні «судову реформу» Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Незалежний суд не влаштовує владу». Голова Верховного суду розкритикувала ухвалену напередодні «судову реформу» Зеленського

Пресслужба Офісу президента України

Голова Верховного суду Валентина Данішевська заявила, що метою «судової реформи», яку проводить президент Володимир Зеленський, є позбавлення суду незалежності. Про це вона повідомила в інтервʼю «Радіо Свобода».

«ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки у справах Коломойського, а й щодо виборів на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу», — пояснила вона.

Данішевська додала, що «вжила багатьох заходів» для зустрічі з Зеленським, однак вона не відбулася. Разом з тим голова Верховного суду сподівається, що президент все ж таки ветує ухвалений напередодні закнопроєкт, який скорочує кількість суддів Верховного суду.

За даними ЗМІ, наразі на розгляді Верховного суду перебуває низка справ, в яких ПриватБанк судиться з компаніями, які повʼязують з бізнесменом та ексвласником банку Ігорем Коломойським. Ці компанії оскаржують свій статус поручителів за кредитами, які фінустанова вимагає повернути. Зокрема йдеться про рішення від 2 липня, коли Велика палата Верховного суду підтримала позицію ПриватБанку в спорі з майновим поручителем за кредитом рефінансування ПрАТ «Ерлан». Компанія намагалася розірвати іпотечний договір через націоналізацію банку та вивести з-під застави майно вартістю понад 600 млн грн.

  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт про вдосконалення діяльності органів суддівського самоврядування. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100, розпускає чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів і підпорядковує її Вищій раді правосуддя.
  • Посли Канади, Великої Британії, Німеччини та Євросоюзу звернулися до спікера Дмитра Разумкова, премʼєр-міністра Олексія Гончарука та голови Офісу президента Андрія Богдана з проханням переглянути окремі положення закону про реформу судової системи.