У Гонконзі протестувальники розгромили офіс китайського інформагентства і підпалили входи в метро

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

У Гонконзі триває 22-й тиждень протестів. Демонстранти підпалили станції метро і деякі будівлі, у тому числі й офіційне китайське інформаційне агентство «Сіньхуа», повідомляє Reuters.

Раніше поліція застосувала сльозогінний газ у парку в центрі міста, де в сонячний полудень зібралися тисячі протестувальників. Невеликі групи активістів у масках побігли до центрального ділового району. Демонстранти почали відбиватися запальними сумішами.

Пізніше демонстранти підпалили входи до станції метро, які часто призначались для укриття спецслужб, і вирвали дві телефонні будки, щоб звести одну з багатьох палаючих барикад. Зіткнення тривали до пізньої ночі, коли протестувальники відступили в район Козуей Бей.

Були також зруйновані деякі магазини, у тому числі кавʼярні американської мережі Starbucks і офіс китайського інформаційного агентства «Сіньхуа».

  • Влада Гонконгу офіційно відкликала законопроєкт про екстрадицію на материковий Китай правопорушників, підозрюваних у кримінальних злочинах. На початку літа цей документ викликав численні протести жителів Гонконгу. Критики документа вважають, що він міг бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо засуджених людей.
  • Акції переросли в масовий рух з вимогою демократичних перетворень, на вулицях міста неодноразово виникали сутички з поліцією. Поліцейські застосовували силу для розгону активістів і один раз використали вогнепальну зброю, через що поранення отримала одна людина. Загалом тисячі учасників акцій отримали легкі поранення і травми, понад дві з половиною тисячі заарештовано. Їхнє звільнення є однією з поточних вимог протестувальників до влади.
  • Центральний уряд Китаю заборонив адміністрації Гонконгу йти на поступки громадському протестному руху.