Протести в Іраку: 40 загиблих і понад 2 тисячі поранених за добу

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Щонайменше 40 протестувальників були вбиті і понад 2 тисячі отримали поранення в Іраку в пʼятницю під час протестів, які проходять по всій країні, повідомляє Reuters.

Сили безпеки використовували сльозогінний газ, а поліція відкрила вогонь, щоб спробувати придушити демонстрації проти корупції та економічної кризи.

Серед загиблих були два представники правоохоронних органів. Щонайменше 68 співробітників сил безпеки отримали поранення, заявив представник Міністерства внутрішніх справ Халід аль-Муханна.

Протестувальники з прапорами Іраку на плечах кричали «Своєю кровʼю і життям ми захищаємо тебе, Ірак». Вчорашнє кровопролиття вважається другим за кількістю загиблих і поранених цього місяця. У результаті серії зіткнень між протестувальниками й силами безпеки два тижні тому загинули 157 осіб та 6 тисяч отримали травми.

У місті Діванія дванадцять протестувальників загинули, опинившись у пастці в палаючому будинку, повідомили чиновники.

Демонстрації спалахнули в Багдаді 1 жовтня і поширилися на південь країни.

Антиурядові протести — велика проблема для премʼєр-міністра Іраку Аделя Абдул Махді. Він обійняв посаду рік тому. Незважаючи на багатообіцяючі реформи та перестановку в кабінеті міністрів, тепер він бореться з невдоволенням громадян, яких не влаштовують умови життя в країні.