Кабмін вирішив визнавати свідоцтва про народження та смерть, видані на окупованих територіях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет Міністрів визнаватиме свідоцтва про народження та смерть, видані на окупованих територіях. Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

«Уряд у розвиток так званих «намібійських винятків», сформульованих Міжнародним судом ООН та розвинутих у практиці Європейського суду з прав людини, запровадив механізм підтвердження автентичності медичних довідок, виданих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відповідними закладами охорони здоров’я та судово-медичними установами», — йдеться у повідомленні.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, підтвердженням фактів народження та смерті на окупованих територіях займатиметься спеціально створена Комісія. «Вона матиме інструменти для того, щоб за кожним зверненням з’ясувати справжні обставини справи та видати відповідний висновок, який слугуватиме підставою для реєстрації органом ДРАЦС народження чи смерті», — додав він.

Що таке «намібійські винятки»?

Під «намібійськими винятками» маються на увазі документи, видані окупаційною владою, які повинні братися судами до уваги, якщо їх нехтування веде за собою серйозні порушення чи обмеження прав громадян. Розгляд судами таких документів не означає автоматичного визнання окупаційної влади.

Це поняття вперше сформулювали у висновку Міжнародного суду ООН у 1971 році. У документі «Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії» суд зазначив, що держави — члени ООН зобов’язані визнавати незаконність і недійсність триваючої присутності Південної Африки в Намібії, але «тоді як офіційні дії, вчинені урядом Південної Африки від імені або щодо Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути застосовна до певних дій, як-от, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів».