Google оголосила про досягнення «квантової переваги». У ІВМ поставили це під сумнів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Google оголосила про досягнення «квантової переваги». У ІВМ поставили це під сумнів

Google

Корпорація Google оголосила про досягнення «квантової переваги», повідомляє ВВС.

У компанії стверджують, що квантовий компʼютер технологічного гіганта Sycamore зміг виконати поставлене завдання за 200 секунд, на що кращим суперкомпʼютерам сучасності знадобилося б понад 10 тис. років.

У класичних компʼютерах одиницею інформації вважається біт, який може мати значення «0» або «1». Але її еквівалент у квантовій системі — кубіт (квантовий біт) — може бути «0» так «1» одночасно. «Це явище відкриває двері для одночасного виконання кількох розрахунків. Але кубіти повинні бути синхронізовані з використанням квантового ефекту», — йдеться в матеріалі. Процесор Sycamore працював на 53 таких кубітах.

У той же час компанія IBM, яка працює над власними квантовими компʼютерами, поставила під сумнів деякі цифри Google.

«Ми стверджуємо, що ідеальне моделювання цього ж завдання може бути виконано класичним компʼютером за 2,5 дня і з набагато більшою точністю», — заявили дослідники IBM Едвін Педно, Джон Ганнелс і Джей Гамбетта.

Зазначають, що Sycamore не має практичного застосування — він був розроблений для того, щоб продемонструвати, що квантовий компʼютер може працювати так, як це очікувалося, і по суті він лише згенерував набір випадкових чисел.