Суд дозволив МОЗ призначити нового держсекретаря після звільнення Янчука

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Суд дозволив МОЗ призначити нового держсекретаря після звільнення Янчука

Facebook / Artem Yanchuk

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у забезпеченні позову Артема Янчука, який оскаржує своє звільнення з посади державного секретаря Міністерства охорони здоровʼя. Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

Янчук звернувся до суду, щоб зупинити дію розпоряджень МОЗ від 12 жовтня про його звільнення з посади держсекретаря і призначення в. о. держсекретаря Інни Солодкої. У забезпечення позову Янчук просив ОАСК заборонити Кабміну відкривати конкурс на посаду державного секретаря МОЗ, а також призначати нового держсекретаря.

У ОАСК назвали заяву про забезпечення позову «необґрунтованою». «Без розгляду справи по суті, зі встановленням усіх обставин і дослідженням доказів, вжити заходів із забезпечення позову неможливо», — йдеться в повідомленні суду.

Що сталося?

12 жовтня Кабінет міністрів звільнив державного секретаря Міністерства охорони здоровʼя Артема Янчука, який був призначений у 2017 році при Уляні Супрун. Янчука звільнили, хоча він перебував у відпустці для догляду за дітьми. На його місце призначили в. о. держсекретаря Інну Солодку. Кадрова ротація пройшла на тлі конфлікту в МОЗ.

24 вересня співробітники міністерства заявили про проблеми з новим керівництвом МОЗ після призначення головою відомства Зоряни Скалецької. Керівники директоратів звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука і заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя. У листі йдеться про тиск з боку нових заступників міністра охорони здоровʼя, зокрема двом керівникам напрямів було запропоновано «звільнитися» через розбіжності у поглядах.

Скалецька 2 жовтня провела коротку зустріч зі співробітниками, проте конфлікт зі звільненням голів директоратів вирішити не вдалося. Працівники МОЗ заявили, що Скалецька не відповіла на жодне запитання підлеглих і оперативно покинула зал для нарад.

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що доручив юристам розібратися зі звільненням Янчука, але поки не дав публічної оцінки того, що відбувається. Він підтримав рішення Скалецької і сказав, що у держсекретаря не повинно бути «конфлікту з новою командою».