Bloomberg: У 2024 році Китай буде лідером за ВВП, а США поступляться Індії

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Конфлікти між країнами, які послабили глобальну економіку, призведуть до уповільнення зростання внутрішнього валового продукту (ВВП) в багатьох країнах протягом наступних пʼяти років. Очікується, що лідерами з ВВП будуть Китай, Індія і США, повідомляє Bloomberg.

Видання використало прогнози Міжнародного валютного фонду (МВФ), щоб визначити напрями зростання ВВП за наступні пʼять років.

Так, темпи зростання Китаю будуть сповільнюватися і в найближчій перспективі його економіка стане меншим фактором формування світового ВВП. Очікується, що частка Китаю у світовому зростанні ВВП скоротиться з 32,7% у 2018—2019 роках до 28,3% у 2024 році.

США, незважаючи на значний внесок у світове економічне зростання, за прогнозами опустяться на третє місце після Індії. Очікується, що частка Америки у світовому ВВП до 2024 року скоротиться з 13,8% до 9,2%, а частка Індії, згідно з прогнозами, зросте до 15,5%.

Індонезія залишиться на четвертому місці, очікується, що її економіка буде мати частку зростання 3,7% в 2024 році.

Частка Великої Британії зменшиться на тлі Brexit, її економіка впаде з 9 місця в 2019 році до 13-го в 2024-му.

Зростання світового ВВП, що припадає на Росію, зараз становить 2% і очікується, що залишиться таким через пʼять років.

За даними МВФ, серед 20 провідних за швидкістю зростання ВВП країн у 2024 році будуть Туреччина, Мексика, Пакистан і Саудівська Аравія, тоді як Іспанія, Польща, Канада і Вʼєтнам вибудуть із першої двадцятки.