МВФ знову знизив прогноз зростання світової економіки через ситуацію у Перській затоці та торгову війну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вчергове знизив прогноз зростання світової економіки через наростання напруги в Перській затоці та торговельної війни між США і Китаєм, а також вихід Великої Британії зі складу Євросоюзу.

Про це йдеться в огляді світової економіки World Economic Outlook.

Згідно з ним, зростання світового ВВП у 2019 році складе 3,2%. У квітневому прогнозі було 3,3%. Прогноз світового ВВП на 2020 рік також знижений на 0,1% і складе 3,5%.

Для єврозони прогноз залишився без змін — 1,3%. У 2020 році зростання може скласти 1,6%, що на 0,1% вище, ніж у квітневому прогнозі.

  • У січні прогноз МВФ був таким: зростання світової економіки складе 3,5% в 2019-му і 3,6% в 2020 році. Цей прогноз, у свою чергу, був на 0,2% і 0,1% нижчим за прогноз у жовтні 2018 року. Причиною МВФ назвав торговельну війну США і Китаю та Brexit.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України з 3 до 2,5% за підсумками 2019 року. Аналітики банку пояснили зниження зростання політичною невизначеністю у звʼязку з минулими виборами президента і прийдешніми виборами в парламент. Також на зниження вплинуло скорочення обсягу торгівлі з основними партнерами.