У Франкфурті відкрився найбільший книжковий ярмарок світу. На ньому представлені 28 українських видавництв

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
У Франкфурті відкрився найбільший книжковий ярмарок світу. На ньому представлені 28 українських видавництв

Український інститут книги

У Франкфурті стартував найбільший книжковий ярмарок світу, де від України представлено 28 видавництв і заплановано 16 подій, повідомляє Українське радіо.

«Цього року в України буде великий стенд, за розміром аналогічний до минулорічного — 140 метрів [...] У нас дуже насичена програма: заплановано 16 подій [...], буде кілька заходів на великій міжнародній сцені, де відбуватиметься дискусія Сергія Жадана, Юрія Андруховича і Тані Малярчук, презентація збірки англомовних есеїв українських інтелектуалів, дискусія та презентація німецькомовного видання книжки «Жизня» Олега Сенцова», — повідомила начальниця міжнародного відділу Українського інституту книги Олена Геда.

Thomas Lohnes / Getty Images

У книжковому ярмарку будуть задіяні 28 видавництв, зокрема, «Видавництво Старого Лева», «Ранок», «ДІПА».

Президент Асоціації німецьких видавців і книгопродавців Генріх Рітмюллер, лауреат Нобелівської премії з літератури Ольга Токарчук та директор Frankfurter Buchmesse Юрген Боос на відкритті ярмарку.

Thomas Lohnes / Getty Images

На ярмарку та національному стенді також представлені деякі видавництва, що публікують переклади. Франкфуртський книжковий ярмарок є одним з головних майданчиків у світі для продажу прав, а участь у ньому — це можливість налагодити стосунки з найбільшими правовласниками та книговидавцями світу.

Boris Roessler / picture alliance via Getty Images

Що за ярмарок у Франкфурті?

Ярмарок є традиційним та існує з середини XV ст. Цьогорічний девіз: «Франкфуртський книжковий ярмарок в епоху глобального перелому». Як пояснив директор Юрген Боос, ідеться про політичні та соціальні конфлікти, загрози клімату, а також про стрімкий технологічний прогрес, перш за все, в галузі штучного інтелекту. Вперше на ярмарку створено окрему зону для аудіокниг та подкастів. Цього року в заходах беруть участь 7 450 видавництв, книготорговельних обʼєднань, літературних агентств зі 104 країн світу.

  • «Видавництво Старого Лева» анонсувало на своєму сайті презентацію нової книги оповідань Олега Сенцова «Маркетер».
  • Детективний роман Андруховича та історія про бігову лошицю Мері. ВВС назвала переможців премії «Книга року — 2018».