У Росії заявили, що краще сприймають Україну після обрання Зеленського. Більш ніж третина українців ставляться до росіян «дуже погано»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Більш ніж третина українців ставляться до росіян «дуже погано», проте понад половину почали ставитися до Росії позитивно. У Росії заявили, що краще почали ставитися до України після обрання президентом Володимира Зеленського. Про це свідчать дані соцопитування Київського міжнародного інституту соціології за 6—16 вересня і досліджень російського «Левада-Центру» за кінець вересня — початок жовтня.

54% опитаних ставляться до Росії добре, негативно — 35%, не визначилися — 12%. Ставлення українців до Росії різниться за регіонами: на заході позитивно ставляться до Росії 34%, в центрі — 47%, на півдні — 65%, на сході — 85%.

Уперше за роки досліджень (з 2008 до 2019) українці гірше ставляться до РФ, ніж росіяни до України. У Росії добре до України ставляться 56% опитаних, погано або дуже погано— 31% опитаних.

В Україні з вересня 2018 року рівень підтримки незалежності від Росії зріс із 88% до 90%. Кількість тих, хто за закриті кордони, збільшилася з 39% до 41%, а кількість тих, хто бажає незалежних відносин, але без кордонів і митниць, залишилася незмінною (з 50% до 49%). Обʼєднатися в одну країну хочуть 3% українців (у вересні 2018-го таких було 4%).

У Росії за останній рік зменшилася кількість охочих закрити кордон з Україною (з 32% до 23%). Підтримка незалежності без кордонів і митниць зросла з 45% до 54%. Однією країною хочуть стати 19% росіян (у 2018 році таких було 16%).

У «Левада-Центрі» заявили, що ставлення росіян до України покращилося завдяки перемозі Володимира Зеленського на виборах. Вони вважають, що Зеленський може поліпшити взаємини двох країн.