Кличко: Конституційний суд розтлумачить, чи може президент звільнити мера столиці з посади голови КМДА

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що Конституційний суд за поданням 51 депутата Верховної Ради відкрив провадження щодо тлумачення Конституції в частині здійснення місцевого самоврядування і державної влади в столиці. КС розʼяснить, чи може президент Володимир Зеленський звільнити мера столиці з посади голови Київміськадміністрації.

Про це йдеться на сайті київського мера.

У поданні депутати просять КС розʼяснити, чи може Київрада створювати відділи, управління та інші виконавчі органи не в структурі КМДА, чи може президент звільнити мера з посади голови КМДА і призначити іншу особу, якщо повноваження міського голови не припинені.

«У поданні зазначалося, що, як визначено Конституцією України, у місті Києві первинно та повноцінно діє місцеве самоврядування з особливостями, що встановлює «Закон про столицю». Ст. 141 Конституції передбачено, що територіальна громада Києва на відкритих і прямих виборах обирає міського голову. І саме він головує на засіданнях Київради та очолює її виконавчий орган, терміном на пʼять років», — заявив Кличко.

Він зазначив, що Конституційний суд ще у 2003 році дав розʼяснення, що міський голова повинен бути призначений головою КМДА і призначення мера на посаду голови КМДА президентом не є суміщенням посад.

«Ситуація, яка склалася в столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування. І справа не в прізвищах і посадах», — сказав мер, додавши, що «ухвалений парламентом у першому читанні закон «Про місто Києв — столицю України» суперечить низці статей Конституції».