Вибори мера Києва: комітет рекомендував Раді підтримати законопроєкт Ткаченка

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку пропонує парламенту прийняти за основу законопроєкт про внесення змін до закону «Про столицю України — місто-герой Київ» (№ 2143-3) нардепа Олександра Ткаченка («Слуга народу»). Про це повідомляється на сайті комітету.

Таке рішення ухвалили члени комітету на засіданні у вівторок, крім того, вони запропонувати сесійному залу відхилити альтернативні проєкти, які стосуються організації місцевого самоврядування в Україні. Йдеться про законодавчі ініціативи щодо внесення змін до закону «Про столицю України — місто-герой Київ» № 2143 (від нардепів «Слуги народу»), № 2143-1 авторства групи нардепів з фракції «Євросолідарності» на чолі з Сергієм Алексєєвим, № 2143-2 авторства групи нардепів фракції «Голос» на чолі з Андрієм Осадчуком.

У законопроєкті Ткаченка пропонується відновити районні ради в Києві як представницькі органи жителів районів столиці. Загальний склад Київської міської ради пропонується встановити у кількості 80 депутатів. Кількість депутатів районної ради пропонується встановити на рівні 20 осіб. Повноваження Київської міської держадміністрації автори планують передати Київському магістрату, який, зокрема, відповідатиме за цільове призначення земельних ділянок в Києві. Київський міський голова, у разі прийняття документу, очолюватиме Київський магістрат — виконавчий орган Київської міської ради, головуватиме на засіданнях Київської міської ради, а голова Київської міської державної адміністрації здійснюватиме нагляд за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Законопроєкт № 2143-3 не встановлює дату місцевих виборів. Коментуючи цю ініціативу, заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що проведення виборів мера Києва 8 грудня малоймовірно.

«Оголошувати вибори потрібно буде окремою процедурою, що в короткі терміни малоймовірно, — сказав Корнієнко. — Якщо говорити про 8 грудня, то, очевидно, ми вже не встигаємо. Тим більше, що Комітет, найімовірніше, рекомендує до першого читання проєкт 2143-3, в якому дата виборів не визначається взагалі». Він додав, що вибори в Києві можуть відбутися одночасно з місцевими виборами по всій Україні навесні.