ПриватБанк виграв апеляцію у суперечці з колишніми власниками в суді Лондона

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

ПриватБанк виграв апеляцію в Апеляційному суді Лондона у суперечці з колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Про це повідомляє пресслужба банку.

«Апеляційний суд ухвалив рішення, яким підтвердив, що англійський суд має юрисдикцію розглядати позов ПриватБанку щодо шахрайства, здійсненого за попередньою змовою осіб, проти його колишніх власників — пана Ігоря Коломойського та пана Геннадія Боголюбова. Судовий наказ про всесвітній арешт активів, який було отримано в грудні 2017 року, залишається чинним до винесення судового рішення по суті», — йдеться у повідомленні.

Суд у повній мірі задовольнив апеляційну скаргу ПриватБанку щодо всіх питань, цілком скасувавши рішення, ухвалене в грудні 2018 року. Судді дійшли висновку, що «банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування $1,9 млрд [включно з процентами — $3 млрд] як заявлено в позовних вимогах» та що судовий наказ про всесвітній арешт активів залишається чинним.

Апеляційний суд постановив, що «за обставин, коли позов про шахрайство передбачає те, що визначено суддею як шахрайство та відмивання коштів в особливо великих розмірах», позов банку повинен розглядатися по суті в Англії.

Що це за справа?

У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського та Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку фіктивних фірм, а гроші вивели на свої компанії.

Суд не ухвалив рішення за цим позовом, але в якості забезпечувального заходу видав наказ про арешт активів Коломойського та Боголюбова на суму понад $2,6 млрд в усьому світі.