Глава поліції Ватикану пішов у відставку через розслідування фінансових махінацій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Глава поліції Ватикану пішов у відставку через розслідування фінансових махінацій

Доменіко Джані (праворуч).

Alessandra Benedetti / Corbis via Getty Images

Глава поліції Ватикану подав у відставку через скандал із витоком даних, які стосуються можливих фінансових махінацій, повідомляє ВВС.

Доменіко Джанні, який також є головним охоронцем Папи Римського, підписав документ, який забороняв вʼїзд до Ватикану пʼятьом особам. Вони нібито причетні до фінансових махінацій з коштами Святого престолу.

Про що йдеться?

1 жовтня поліція Ватикану провела обшуки в офісах Державного секретаріату Святого престолу і його Управління фінансової інформації (AIF). Правоохоронці намагалися знайти докази підозр у фінансових порушеннях.

За даними ЗМІ, розслідування стосується $200 млн на рахунках у швейцарських банках, контрольованих Ватиканом, які, ймовірно, використовувалися для будівництва елітної нерухомості в лондонському районі Челсі. Зазначається, що Державний секретаріат Святого престолу контролює мільйони доларів, пожертвуваних католиками по всьому світу. Ватикан відмовився коментувати інформацію про будівництво елітного житла в Лондоні.

Наступного дня після обшуків співробітникам служби безпеки Ватикану розіслали памʼятку з підписом Джанні. У ній були фотографії пʼяти співробітників держсекретаріату, імовірно, підозрюваних у причетності до скандалу. Згідно з документом, їм заборонявся вʼїзд до Ватикану.