Ватикан позбавив імунітету свого посла в уряді Франції. Тепер його можуть судити за домагання

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ватикан зняв дипломатичний імунітет зі свого представника в уряді Франції архієпископа Луїджі Вентури, звинуваченого в домаганнях, пише Reuters.

«Міністерство з європейських справ ... отримало підтвердження від Святого Престолу про відмову від імунітету стосовно розгляду», — заявили у Міністерстві закордонних справ Франції.

Представник Ватикану Алессандро Джизотті у своїй заяві назвав цей крок «екстраординарним жестом, який підтверджує готовність церкви цілком та добровільно співпрацювати із французькими судовими органами».

Джизотті додав, що Ватикан дочекався закінчення попереднього етапу розслідування, і минулого тижня поінформував уряд Франції про своє рішення позбавити Вентуру імунітету.

Про що йдеться?

У січні прокуратура Парижа почала розслідування щодо Вентури — папського нунція (посла) в уряді Франції. Справу порушили 24 січня після скарги від молодого колеги Вентури, який стверджував, що Луїджі «кілька разів торкався до нього». Як уточнює Reuters, Вентура торкався його сідниць.

Подія сталася 17 січня на новорічній церемонії у паризькому готелі Hôtel de Ville. Щороку там зустрічаються президенти та представники релігійних обʼєднань, а також представники дипломатичних та офіційних органів. Нунцій відіграє особливу роль у цій церемонії.