Вночі: в Україні відзначають День захисника і Покрову, в США розбився військовий літак, а премʼєр Гончарук відвідав вечірку ветеранів

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Вночі: в Україні відзначають День захисника і Покрову, в США розбився військовий літак, а премʼєр Гончарук відвідав вечірку ветеранів

Євген Спірін / «Бабель»

В Україні святкують День захисника і Покрову

У понеділок, 14 жовтня, в Україні відзначають День захисника і свято Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника України був офіційно встановлений 14 жовтня 2014 року Указом Президента «з метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

Нагальна потреба у загальнодержавному святі, яке б замінило радянське 23 Лютого, виникла після незаконної анексії українського Криму та початку військових дій на Донбасі.

Християни сьогодні відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. В основу свята покладено переказ щодо появи Богородиці Андрію Юродивому під час всенічної молитви у Влахернському храмі. Згідно з легендою, Діва Марія увійшла в храм у супроводі Івана Хрестителя та Івана Богослова, пройшла до вівтаря, зняла омофор (покривало з голови) і простягнула його над людьми, що молилися. Вона молилася разом з усіма, переймаючись безпекою вірян. І невдовзі після того, як видіння зникло, війська, що загрожували Константинополю, відступили.

Премʼєр Гончарук відвідав вечірку ветеранів у Києві

Премʼєр-міністр України Олексій Гончарук відвідав благодійну вечірку, організовану з нагоди Дня захисника України в Docker Pub у ніч на 14 жовтня. Про це повідомила міністр у справах ветеранів Оксана Коляда у себе в Facebook.

«Ламаємо стереотипи. Ветерани — круті! День захисника — це крута вечірка. Це круті рок-виконавці і багато своїх)))) Так тепло і добре давно не було», — зазначила вона.

Коляда уточнила, що так не робив ще жоден премʼєр-міністр.

У США розбився військовий літак з Канади

Неподалік від американського міста Брукс (штат Джорджія) розбився навчально-тренувальний літак Королівських військових збройних сил Канади CT-144 Tutor. Про це повідомляє пресслужба Федерального управління цивільної авіації США в Twitter.

Аварія сталася вдень 13 жовтня. Пілот встиг катапультуватися.

Пізніше зʼясувалося, що аварія сталася незадовго до початку виступу пілотажної групи «Снігурі» в Атланті. Оскільки літак впав у ненаселеній місцевості, ніхто не постраждав.

У НАТО прийняли доповідь про Україну. В ній згадали про невиконання Будапештського меморандуму

На Парламентській асамблеї НАТО прийняли доповідь про Україну, в якій Канада провела глибокий аналіз подій на Донбасі, реформ і ситуації зі свободою слова в країні. Про це повідомив народний депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв у Facebook.

«Ми запропонували правки щодо термінології (адже важливо називати речі своїми іменами), а також дещо проапдейтили статус справ з реформами в Україні. За останні 1,5 місяця було прийнято багато необхідних законів. Тож євроатлантична спільнота має про це дізнатись. Всі важливі правки, внесені нами, були враховані. Під час обговорення Україну підтримали Литва, США, Грузія, Туреччина», — зазначив він.

Чернєв уточнив, що в резолюцію також внесли згадку про невиконання Будапештського меморандуму.

«Ну, і щоб два рази не вставати — важливі для нас правки були прийняті і в доповідь щодо кібер-загроз. А про двосторонні зустрічі з Литвою, Грузією, Канадою, Німеччиною та європарламентаріями — вже згодом», — підкреслив він.

Парламентські вибори в Польщі: згідно з даними екзит-полів, перемагає партія влади

На парламентських виборах у Польщі зі значною перевагою перемагає чинна партія влади «Право і Справедливість», яку очолює Ярослав Качинський. Про це свідчать опубліковані дані екзит-полів, передає ТСН.

Явка, за попередніми даними, склала вище очікуваного — 61,1%. З них 43,6% виборців віддали голос за чинну партію влади.

На другому місці партія «Громадянська коаліція», за яку проголосували 27,4% поляків. На третій позиції опинилися польські ліві з «Союзу демократичної коаліції» (11,9%).

Якщо офіційні результати будуть збігатися з екзит-полом, то партія Качинського збереже більшість у Сеймі, отримавши 239 мандатів.