«Обʼєкти буде видно на відстані 20 см». Американські археологи створюють «лазерну мапу» Землі

Дата:

Археологи з Університету штату Колорадо вирішили створити графічний макет Землі за допомогою лазерного сканування для збереження світових культурних, екологічних та геологічних цінностей. Про це повідомляє The Guardian.

«Ми втратимо значну частину культурної спадщини — археологічні памʼятки та пейзажі. Але також ми втрачаємо величезну частину екологічного спадщини — рослини та тварин, цілі ландшафти. Геологія і гідрологія зникають безслідно», — повідомив засновник проєкту «Архів Землі» Кріс Фішер.

Зазначають, що основний метод сканування, який Фішер збирається використовувати — це сканування за допомогою літального апарату Lidar, який направляє лазерні імпульси на поверхню Землі. Апарат вимірює час, за який імпульс, що вийшов з апарата, повертається назад, і за допомогою цього часу дізнається відстань до обʼєкта чи поверхні. Разом з даними про місце перебування цей метод дозволяє вченим створювати тривимірні карти місцевості.

Апарат володіє високою роздільною здатністю: зображення Землі можуть бути високоякісними та з високою деталізацією. «Ми зможемо побачити на землі обʼєкти на відстані 20 см», — сказав археолог.

Як розповів Фішер, першими територіями, які будуть відскановані, стануть ті, що під найбільшою загрозою: прибережні райони з ризиком підвищення рівня моря та Амазонка, де вирубка лісів посилюється за уряду президента Жаїра Болсонаро в Бразилії.