The Washington Post: Старший радник держсекретаря Помпео подав у відставку через скандал з «українською справою»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
The Washington Post: Старший радник держсекретаря Помпео подав у відставку через скандал з «українською справою»

Майкл Маккінлі

U.S. Department of State

Старший радник держсекретаря Майкла Помпео, дипломат Майкл Маккінлі подав у відставку на фоні скандалу, повʼязаного з переговорами Дональда Трампа та Володимира Зеленського. Про це пише The Washington Post.

Радник Маккінлі не був безпосередньо повʼязаний з переговорами президентів США і України, він працював за повістками інших країн — Венесуели, Мексики, Афганістану. За 30 років дипломатичної карʼєри Маккінлі служив послом у різних країнах. Дипломат заявив, що держсекретар Помпео «не здатний захистити своїх співробітників» в «українській справі».

Йдеться про дипломатів, які повинні були свідчити в Конгресі в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа через «українське питання». Маккінлі також висловив стурбованість відставкою посла США в Україні Марі Йованович після звинувачення її у «нелояльності» до Трампа. Йованович повинна свідчити в палаті представників Конгресу 11 жовтня.

  • Увечері 10 жовтня у США були заарештовані два бізнесмени з Флориди — Лев Парнас та Ігор Фруман, яких називав своїми клієнтами адвокат Трампа Рудольф Джуліані. Їх звинувачують у порушенні правил фінансування виборчих кампаній. Обидва бізнесмени «з українським корінням», народилися в країнах колишнього СРСР. За даними Федеральної виборчої комісії, вони двічі жертвували на передвиборчі кампанії Республіканської партії.
  • 11 жовтня Associated Press з посиланням на слова декількох інформаторів з числа колишніх дипломатів повідомило, що Марі Йованович була відсторонена від посади після того, як вона відмовилася особисто просити українських чиновників розслідувати справу стосовно колишнього віцепрезидента і прямого конкурента Дональда Трампа на наступних виборах Джо Байдена та його сина Хантера.