Експосла США в Україні Йованович відсторонили після відмови особисто просити українських чиновників розслідувати справу Байденів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Експосол США в Україні Марі Йованович була відсторонена від посади після того, як вона відмовилася особисто просити українських чиновників розслідувати справу стосовно колишнього віцепрезидента і прямого конкурента Дональда Трампа на наступних виборах Джо Байдена і його сина Хантера. Особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані просив Йованович неофіційно провести бесіди, але та зажадала, щоб такі питання йшли по офіційних каналах.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на слова декількох інформаторів з числа колишніх дипломатів.

Йованович наполягала, щоб прохання до українських чиновників приєднатися до розслідування було передано у відповідності з давно встановленим протоколом, який передбачав публічність.

  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав посла в Україні Марі Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • У кінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що до «списку Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» і два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.
  • 6 травня стало відомо, що посол США в Україні Йованович завершує роботу на цій посаді. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.
  • У середині червня у Київ прибув посол Вільям Тейлор. Його призначили тимчасовим повіреним у справах Сполучених Штатів в Україні.
  • 6 жовтня Йованович погодилася свідчити в Конгресі у справі про можливий тиск президента Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.