СБУ розкрила схему вербування іноземців бойовиками «ЛНР»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Контррозвідка СБУ розсекретила механізм вербування іноземців «міністерством державної безпеки ЛНР». Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Згідно з інформацією СБУ, виходець з однієї з країн Близького Сходу, який закінчив Луганський університет, регулярно їздив на територію «ЛНР» в особистих справах. Під час одного з таких візитів бойовики затримали його і, протримавши три доби в підвалі з мішком на голові і в наручниках, не висуваючи жодних звинувачень, вимагали повідомляти про всіх вихідців з Близького Сходу, які відвідують ОРДЛО чи мають бізнес на українській території. У разі невиконання вимог йому погрожували фізичною розправою.

Пресслужба СБУ в Донецькій та Луганській областях

Після повернення на підконтрольну Україні територію службовці української контррозвідки викрили факт вербування іноземця. Чоловік докладно розповів про те, що з ним робили і які вимоги висували в «ЛНР».

В СБУ також повідомили, що з початку року відділ контррозвідки вже розкрив кілька жителів Близького Сходу, які добували інформацію для бойовиків на території України.

«Служба безпеки України підкреслює, що виконання іноземними громадянами завдань «спецслужб» проросійських терористів може призвести до кримінальної відповідальності за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу, яка передбачає позбавлення волі від 8 до 15 років», — резюмував представник СБУ.

Спецслужба нагадала, що всі завербовані в ОРДЛО звільняються від відповідальності, якщо вчасно повідомили про шкідливу для України діяльність та допомогли попередити завдання істотної шкоди інтересам держави.