Український фільм «Додому» потрапив у список претендентів на премію «Оскар»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Український фільм «Додому» потрапив у список претендентів на премію «Оскар»

Limelite

Американська кіноакадемія оприлюднила список претендентів на премію «Оскар», до якого потрапив український фільм про Донбас і Крим — «Додому» Нарімана Алієва, уродженця Криму. Стрічка вийде в український прокат 7 листопада. Про це повідомляють на сайті кіноакадемії.

Українська картина опинилася серед кінострічок від 93 країн світу в номінації «Міжнародний повнометражний фільм». Стрічка вже брала участь у Каннському кінофестивалі та отримала 700 тисяч гривень від Держкіно на промо за кордоном з можливістю збільшення бюджету.

Додому

Український Оскарівський Комітет

Сюжет розгортається навколо чоловіка на імʼя Мустафа, який втратив у зоні бойових дій на Донбасі старшого сина і тепер разом із молодшим вирушає до рідного Криму, щоб поховати там загиблу дитину. Ця подорож змінить ставлення молодшого сина до батька і поміняє світосприйняття обох. Головні ролі в картині виконали Ахтем Сєїтаблаєв і Ремзі Білялов.

У список номінантів потрапив ще один фільм у копродакшені України — картина «Розфарбоване пташеня», профінансована Держкіно, проте знята режисером Вацлавом Маргоулом і представлена на «Оскар» Чехією. Стрічка зроблена за мотивами однойменного бестселера американсько-польського письменника Єжи Косинського і розповідає про історію єврейського хлопчика, чиї батьки в спробі врятувати дитину від Голокосту відправляють його в сільську місцевість до родичів у Східній Європі. На шляху хлопчик, чию роль зіграв 11-річний чех Петро Котляр, зустрічає безліч небезпек від переляканого населення, керованого забобонами та власними правилами.

Цього року участь у врученні премії вперше взяли три нові країни: Гана, Нігерія та Узбекистан. Шортлист із десятьма кращими фільмами опублікують 16 грудня, перелік номінантів оголосять 13 січня 2020 року, а безпосередньо вручення нагород відбудеться 9 лютого в Лос-Анджелесі.