Пєсков: Росія чекає від України рішення щодо «формули Штайнмаєра» на найближчому засіданні ТКГ

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Пєсков: Росія чекає від України рішення щодо «формули Штайнмаєра» на найближчому засіданні ТКГ

Mikhail Svetlov / Getty Images

У Кремлі чекають від України рішення щодо «формули Штайнмаєра» найближчим часом. Про це заявив прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми чули з Києва різні заяви щодо попередньої відмови (від підписання «формули Штайнмаєра»). Говорилося і про технічну помилку, і про нерозуміння», — повідомив Пєсков журналістам.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

За словами Пєскова, в Росії чекають підтвердження позиції України щодо підписання «формули Штайнмаєра» на ТКГ. «Трансформувалася попередня позиція української сторони, українська сторона підтверджує свій відхід від попередніх домовленостей або, навпаки, коригує підтвердження своїх попередніх зобовʼязань. Сьогодні ми саме цього і чекаємо», — додав Пєсков.

  • Колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний опублікував текст «формули Штайнмаєра», який може бути підписаний у Мінську, а потім представлений на переговори в «нормандському форматі». Безсмертний пояснив, що підписання «формули» в такому вигляді для України — «це пастка» і означає, що Росія буде проводити вибори в зручному для себе форматі.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав дві умови, які повинні бути виконані, щоб відбулася зустріч у «нормандському форматі». Це розведення військ і застосування «формули Штайнмаєра».
  • Колишній президент України і народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко розповів, що «формули Штайнмаєра» не існує, її придумав сам Лавров.
  • Тристороння контактна група в Мінську через технічні непорозуміння не погодила письмово текст «формули Штайнмаєра». Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.