The Sunday Times: Джонсон особисто вибачився перед королевою через припинення роботи парламенту

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон особисто вибачився перед королевою Єлизаветою II через припинення роботи парламенту, пише The Sunday Times з посиланням на джерела.

Припинення роботи парламенту було схвалене королевою після рекомендацій Джонсона, проте потім визнане Верховним судом незаконним. Одразу після оголошення вердикту, премʼєр подзвонив Єлизаветі II і сказав, що йому шкода, що все так вийшло.

Королева була надзвичайно стурбована пропозицією премʼєра призупинити роботу законодавчого органу ще до того, як Верховний суд виніс свій вердикт, зазначає газета.

Рішення суду призвело до того, що довіру між канцелярією премʼєр-міністра і Букінгемським палацом було підірвано. Сам Джонсон в інтервʼю BBC відмовився коментувати цю тему, зауваживши, що не має наміру розкривати деталі своїх розмов з королевою.

Що сталося?

26 серпня Борис Джонсон попросив королеву Великої Британії Єлизавету погодити припинення роботи парламенту до 14 жовтня. 28 серпня королева на це погодилася. Таким чином, парламентарі вийшли з літніх канікул, 3 вересня, а від 9 вересня до 14 жовтня їхня робота буде призупинена. Повернуться вони до роботи лише за кілька тижнів до Brexit, який запланований на 31 жовтня.

Як кажуть опоненти Джонсона, парламентаріям забракне часу прийняти нові закони і перешкодити «жорсткому» Brexit. Міжпартійна група парламентаріїв опротестувала рішення премʼєра Джонсона в суді. 11 вересня Вищий апеляційний суд Шотландії постановив, що припинення роботи парламенту не було законним і призначалося для того, щоб перешкодити законодавцям. Це спонукало опонентів засумніватися в тому, чи не обманув Джонсон королеву Єлизавету.