Верховний суд Великої Британії визнав незаконним рішення Джонсона призупинити роботу парламенту. Що тепер?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд Великої Британії дійшов висновку, що призупинення роботи парламенту на пропозицію премʼєр-міністра Бориса Джонсон було незаконним. Про це повідомляє ВВС.

11 суддів дійшли висновку, що пропозиція Джонсона королеві Єлизаветі ІІ призупинити діяльність парламенту була незаконною та безрезультатною. Очільниця суду леді Гейл заявила, що це мало «значний вплив на британську демократію». Вона підкреслила, що рішення про зупинку роботи мали ухвалювати спікери Палати громад та Палати лордів.

Що трапилося?

26 серпня Борис Джонсон попросив королеву Великої Британії Єлизавету узгодити призупинення роботи парламенту до 14 жовтня. 28 серпня королева на це погодилася. Таким чином, парламентарі вийшли з літніх канікул 3 вересня, а потім із 9 вересня до 14 жовтня їхня робота буде припинена. Вони повернуться до роботи всього за кілька тижнів до Brexit, який заплановано на 31 жовтня.

Як кажуть опоненти Джонсона, у парламентарів не вистачить часу, щоб ухвалити нові закони та перешкодити «жорсткому» Brexit.

Міжпартійна група парламентарів оскаржила рішення премʼєра Джонсона в суді. 11 вересня Вищий апеляційний суд Шотландії постановив, що призупинення роботи парламенту не було законним і призначалося для того, щоб перешкодити законодавцям. Це спонукало опонентів засумніватися в тому, чи не обманув Джонсон королеву Єлизавету в своїх мотивах.

Чому королева ухвалила рішення Джонсона?

Як пише австралійське академічне видання The Conversation, 93-річна Єлизавета просто не мала іншого вибору.

На переконання правників, протистояння запитам премʼєр-міністра «майже немислиме», і хоча технічно королева може вирішувати самотужки, фактично вона не може не затвердити рішення демократично обраного уряду. Таким чином, зміст розмови Джонсона та Єлизавети і можливість брехні не має жодного значення — рішення премʼєра не можна було не ухвалити.

До Brexit менше ніж 50 днів, й окрім «жорсткого» виходу без угоди та виходу з угодою, відкритим залишається варіант нового референдуму, який узагалі може скасувати всю ініціативу.

Що тепер?

Суд своїм рішенням розблокував роботу парламенту. Члени законодавчого органу країни можуть повернутися до розгляду законопроєктів, які можуть дозволити уникнути Великій Британії «жорсткого» Brexit.