Екснардепу Березкіну повідомили про підозру у справі про заволодіння $20 млн Ощадбанку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про підозру колишньому депутату Верховної Ради Станіславу Березкіну в заволодінні $20 млн кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив», бенефіціаром якого він був.

Про це повідомляє пресслужба САП.

Екснардепа підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191), відмиванні грошей (ч. 3 ст. 209) та підробці документів (ч. 1 ст. 366). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Справа Березкіна

За версією слідства, нардеп Березкін у 2013—2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння $20 млн Ощадбанку, виділеними аграрному холдингу «Креатив» як кредит. На той момент нардеп фактично керував фірмою, а його син був співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення яких були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж вивели гроші на рахунки швейцарської фірми CREATIV TRADING SA і белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів з тропічних олій на зазначену суму.

Фактичної поставки не було. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн переказали кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd. за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Решта вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії, Titan LTD, на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювала одна група фізичних осіб.

Той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Чорноморгідрозалізобетон», Березкін підтвердив у 2015 році, коли свідчив у Верховному суді Белізу. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.