Сенцов: Голодування — неефективний спосіб, але це останнє, що в мене було. Самогубство не планував

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній політвʼязень, український режисер Олег Сенцов розповів, що зважився в російській вʼязниці на голодування, щоб привернути увагу громадськості. За його словами, самогубство він не планував.

Про це він розповів в інтервʼю виданню «Новая газета», відповідаючи на запитання щодо заяви його сестри, яка сприйняла голодування як «добре підготовлене, обмірковане самогубство».

«Якщо б я хотів накласти на себе руки, знайшов би набагато швидчі способи. Я розумів, що голодування — неефективний спосіб, що воно нічого не змінить, але це останнє, що в мене було. Це не було прагненням до смерті, я люблю життя», — сказав Сенцов.

Режисер розповів, що виходити з голодування було вкрай складно, оскільки стан вже був критичним.

«У кінці голодування я вже відчував, що, грубо кажучи, подихаю [...]. Фізично звикаєш, фізично було важко спочатку й останній місяць. А морально важко завжди, бо ти відчуваєш, що тебе немає. Безвольність і повне безсилля, місяць за місяцем. Лікарі показували мені медичні документи — я вже почав розбиратися у кардіограмах, УЗД — з серцем була проблема, забиті нирки, печінка. Лікарі кажуть: «Усе вже, якщо ти зараз не почнеш, потім не зможеш більше їсти». Я за медичними показаннями бачив, що все, одна нога вже там висить. Питання йшло на дні», — сказав Сенцов.

Також він нагадав, що готувався до другого голодування, але вирішив відмовитися через зміну влади в Україні та чутки про підготовку до обміну вʼязнями. «Я готувався до голодування, але потім були вибори, прийшов Зеленський, почалися переговори про обмін, і я зрозумів, що найгірше, що я можу зараз зробити, — це втрутитися», — пояснив режисер.