Холодницький: Син Байдена й ексміністр екології не фігурують в жодному розслідуванні НАБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що колишній віцепрезидент США Джозеф Байден, його син Хантер і ексміністр екології Микола Злочевський не є фігурантами жодного кримінального провадження Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Справа проти компанії Burisma формально звучить так — за фактом можливого зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства екології.

Про це він розповів в інтервʼю «Радіо НВ».

За словами Холодницького, справа з 2018 року «висить» — у ній не проводяться активні слідчі дії, оскільки детективи Національного антикорупційного бюро і прокурори «не розуміють, що там треба розслідувати».

«Станом на сьогодні Байдени — ані батько, ані син — в рамках цього провадження, що у нас є, не допитувалися і не викликалися», — сказав він, додавши, що їх будуть допитувати, якщо «щось» зʼявиться.

«Повинно бути достатньо даних, які вказують на причетність тих чи інших осіб до вчинення тих чи інших злочинів. Станом на зараз цього «чогось» немає. Якщо буде, то будуть вживатися заходи для перевірки всієї інформації», — сказав Холодницький.

У НАБУ повідомили, що розслідують справу про неправомірні дії чиновників Мінекології часів Віктора Януковича через видачу спеціальних дозволів на користування надрами для підприємств, засновником яких є Burisma. У той же час йдеться про події 2010—2012 років, коли син Байдена ще не входив до правління компанії.