«Усі бої у 2014 році вела російська армія». Сенцов розповів, як у вʼязниці спілкувався з ГРУшником і бойовиками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній політувʼязнений український режисер Олег Сенцов розповів, як спілкувався в тюрмі з бойовиками «ДНР» і бійцем Головного управління Генерального штабу Росії. Ті зізнавалися йому, що у 2014 році всі бої проти української армії вели Збройні сили РФ. Підготовку до захоплення Криму теж здійснювали виключно російські військові.

Про це він розповів в інтервʼю виданню «Новая газета».

«З ГРУшником ми зустрілися в Ростовському суді, засідання у його справі йшло паралельно з моїм. Він брав участь у захопленні Криму, був під Іловайском, стріляв у моїх побратимів. Ненависті я до нього не відчував. Як смерть зрівнює, так і вʼязниця. Мені було цікаво дізнатися у нього, що ж там було. Я був вражений, що ще 24 лютого [2014 року], за три дні до захоплення будівель [Верховної ради і Ради міністрів Криму], вони перевезли з Новоросійська до Севастополя військові катери. Оперативний план захоплення Криму зʼявився за кілька днів. І друге — під Іловайском, він говорив, усі основні речі робили вони, з ополченцями не контактували. Усі основні бої 2014 року, які завдали шкоди українській армії, вела російська армія. Я побачив чоловіка, який прямо про це говорив. Йому не було сенсу брехати, тому що він сідав у вʼязницю», — заявив Сенцов.

Він розповів, що цей ГРУшник сів за вбивство поліцейського. Ще з двома бойовиками він спілкувався вже під час етапування до місця позбавлення волі.

«Один воював за гроші, зовсім неврівноважений був — то вішався, то вскривався. А інший був домашнім хлопчиком, такий комсомолець, 21—22 роки [...]. Я запитав його: “2014 рік, бої, регулярна армія. Як ви могли протистояти?” — “А чого, у нас всього було більше: танків більше, «Градів» більше, більше артилерії. Звичайно, нас не могли перемогти”. Звідки все це? Він розумів [...]. Ненависті до нього я не відчував. Таке гусеня, що, бити його за це?» — сказав Сенцов.

За його словами, те, що він чув у вʼязниці від співрозмовників, дало чітке розуміння того, що якби Росія не втрутилася і не ввела в Україну війська напряму, то «до осені 2014 року «ДНР» вже б забуцали».