Порошенко передав до ДБР листа і полетів за кордон перед допитом у справі про захоплення моряків у Керченській протоці

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Порошенко передав до ДБР листа і полетів за кордон перед допитом у справі про захоплення моряків у Керченській протоці

Михайло Палінчак / Петро Порошенко / Flickr

Пʼятий президент України Петро Порошенко не прийшов до Державного бюро розслідувань на перший допит у справі про захоплення моряків у Керченській протоці, посилаючись на поїздку за кордон. Про це theБабелю повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

«Ми отримали листа від адвоката Порошенка, в якому справді є свідчення того, що Порошенко вирушив за кордон», — сказала Іванова. Вона підкреслила, що ДБР навмисно брало санкцію на розголошення кількох дат проведення допитів, щоб з боку Порошенка в «момент х не було провокацій про те, що він не знав, не чув».

За словами представниці ДБР, це був перший виклик на допит за даним провадженням, наступний допит заплановано на 3 жовтня.

  • Печерський районний суд Києва дозволив Державному бюро розслідувань вилучити з Офісу президента секретні документи, які стосуються інциденту з захопленням українських моряків у Керченській протоці в листопаді минулого року.
  • Генеральна прокуратура поновила справу про «спробу захоплення влади» Порошенком під час кризи в Керченській протоці, яку порушили за заявою Андрія Портнова.
  • У середині серпня Портнов подав позов проти Порошенка та «Прямого». Скарга стосується справи українських моряків. Портнов вимагає визнати недостовірними заяви про те, що матеріали кримінального провадження щодо захоплених росіянами в Керченській протоці українських моряків ДБР передало Портнову, який, за словами Порошенка, нібито передав їх особисто представнику Росії в ООН Володимиру Небензі.
  • Державне бюро розслідувань почало допитувати 24 українських моряків, звільнених з Росії в рамках обміну увʼязненими.