Вночі: ЄС розкритикував заяви Зеленського та Трампа, Зеленський розповів про зустрічі з Лавровим, Україна встановила дипвзаємини із Сент-Вінсентом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

ЄС розкритикував заяви Трампа та Зеленського про допомогу Україні

Майя Коціянчич, речниця Верховного представника Євросоюзу із закордонних справ Федеріки Могеріні заявила, що підтримка європейських країн для України є «безпрецедентною». Так вона відреагувала на деталі зі стенограми розмови між президентами США Дональдом Трампом та України Володимиром Зеленським. Вона наголосила, що за 5 років ЄС зібрав для України найбільший в історії блоку пакет підтримки.

«Будучи переконаним прихильником України та її демократичного шляху та відзнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля з проведення реформ після революції 2014 року, Європейський Союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад €15 млрд грантів та позик для підтримки процесу реформ», — йдеться в її заяві.

Зеленський розповів про зустрічі з Лавровим

Президент Володимир Зеленський розповів, що в нього відбувся короткий діалог з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на урочистому прийомі в Нью-Йорку.

«Пан Лавров підійшов до мене, сказав, що хоче познайомитися. Сказав, що вони дуже хочуть, щоб війна закінчилася на Донбасі, і привітав мене з обміном [утримуваними особами між Україною та Росією]. Була дуже коротка розмова, ми в черзі стояли», — сказав він журналістам на брифінгу в Нью-Йорку.

Зеленський зазначив, що українська сторона робить усе для припинення війни на Донбасі. «Це наша країна, це наша земля, якщо ви [Росія] готові, добре, давайте закінчимо війну, віддамо нам наші території, обміняємо людей», — зазначив він, говорячи про розмову з Лавровим.

Україна встановила дипломатичні взаємини із Сент-Вінсентом і Гренадинами

Україна встановила дипломатичні відносини з державою в Карибському морі — Сент-Вінсентом і Гренадинами.

«Ще один партнер України! З премʼєр-міністром Ральфом Гонсалвесом підписано спільне комюніке про встановлення дипломатичних відносин з Сент-Вінсентом і Гренадинами», — написав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Він додав, що обидві країни будуть працювати в напрямку взаємного безвізового руху.

Проти Facebook у США почали нове антимонопольне розслідування

Міністерство юстиції США почало розслідування проти Facebook у звʼязку з можливими порушеннями антимонопольного законодавства. Аналогічне розслідування щодо компанії вже почала Федеральна торгова комісія (FTC) США. Крім того, діяльність медіагіганта також розслідують прокурори низки американських штатів і судовий комітет палати представників Конгресу США.

За словами джерела, Мінʼюст і FTC вивчатимуть різні аспекти діяльності Facebook. Повідомляють, що в травні FTC і Мінʼюст США поділили між собою юрисдикції над американськими IT-гігантами. Так, розслідуванням проти Facebook та Amazon зайнялася FTC, а Alphabet і Google потрапили під юрисдикцію Мінʼюсту. Тепер, за твердженням джерела, генпрокурор Вільям Бар захотів отримати нагляд за Facebook, тому угоду було переглянуто.