Суд скасував арешт вертолітного майданчика Януковича

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Київський апеляційний суд зняв арешт з конгресно-виставкового центру «Парковий» («вертолітний майданчик Януковича»). Про це йдеться у відповідному рішенні суду.

Рішення ухвалили 5 вересня. Судді дійшли висновку, що Генеральна прокуратура не довела, що конгресно-виставковий центр «Парковий» має бути речовим доказом і повʼязаний з розслідуванням, яке стосується порушень під час його будівництва.

Також правоохоронці, на думку суду, не обґрунтували необхідність арешту, а в самому розслідуванні не повідомлялось про підозру жодній людині. Таким чином, суд скасував рішення Голосіївського райсуду Києва від 2018 року про арешт КВЦ «Парковий». Також суд виніс нову ухвалу, якою відмовив прокурорам у передачі КВЦ «Парковий» в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

  • У середині травня Окружний адмінсуд столиці отримав позов колишнього власника комплексу «Амадеус Ко» до АРМА стосовно вертолітного майданчика Януковича.
  • Компанія «Амадеус Ко» відсудила «Парковий» у Нацагентства з розшуку та менеджменту активів, отриманих від корупційних злочинів (АРМА). Голосіївський районний суд Києва зобовʼязав повернути майданчик юридичному власнику.
  • У 2014 році Генпрокуратура почала розслідування стосовно «Амадеус Ко» про зловживання службовим становищем і владою та розкрадання бюджетних коштів. За президентства Віктора Януковича компанія належала Олександру Хомʼяку і британській компанії Fineroad Business LLP, повʼязаній з оточенням колишнього президента-втікача.
  • У серпні 2018 року Голосіївський райсуд Києва передав майданчик в управління АРМА. У жовтні АРМА провело конкурс на визначення керуючого майданчиком, в якому переміг Центр організації дорожнього руху.
  • Майданчик було відкрито влітку 2012 року. Янукович планував його використовувати, щоб добиратися на вертольоті з Межигірʼя. Він жодного разу ним не скористався.