Суд ЄС зняв санкції 2018 року з Віктора та Олександра Януковичів. Текст рішення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд Європейського Союзу зняв санкції з експрезидента-утікача Віктора Януковича та його сина Олександра, чинні в 2018—2019 роках. Про це повідомляється в рішеннях суду.

«Скасувати рішення Ради ЄС 2018/333 від 5 березня 2018 року про внесення змін у рішення 2014/119/CFSP щодо обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, організацій та органів з урахуванням ситуації в Україні й регламенту Ради ЄС про імплементацію рішення 2018/326 від 5 березня 2018 року щодо обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, організацій і органів з урахуванням ситуації в Україні, оскільки імʼя Віктора Федоровича Януковича було внесено до списку осіб, субʼєктів та органів, на які поширюються ці обмежувальні заходи», — йдеться в рішенні суду.

Зазначене рішення продовжувало санкції у березні 2018 року ще на рік. Таке ж формулювання застосовано й до сина Януковича Олександра. Крім того, суд зобовʼязав Раду Євросоюзу як відповідача оплатити судові витрати.

У той же час, як повідомляє Укрінформ, спікер суду підтвердив, що продовжені в березні санкції досі діють. «Я підтверджую, що рішення Ради ЄС від 2019 про введення санкцій проти Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича діє», — заявив представник пресслужби суду ЄС.

Разом з тим співрозмовник агентства підтвердив, що 24 вересня суд скасував рішення Ради ЄС від 2018 про введення обмежувальних заходів проти Януковичів. Він також повідомив, що Януковичі вже оскаржили останнє рішення Ради ЄС про продовження санкцій до 2020 року.