WP: Трамп блокував допомогу Україні через корупцію, а не вимогу розслідування проти Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп заблокував військову допомогу Україні перед дзвінком президентові Володимиру Зеленському, повідомляє Thе Washington Post із посиланням на високопосадовців американської адміністрації.

Американський президент попросив про це керівника адміністративно-бюджетного управління Міка Малвейні. Це сталося приблизно за тиждень до дзвінка Зеленському 25 липня. За словами чиновників, Трампа насамперед цікавила корупція в Україні. Він засумнівався, чи слід виділяти гроші Україні, і хотів проаналізувати ситуацію.

Розпорядження Трампа надійшло в Пентагон і Державний департамент на міжвідомчій нараді в середині липня, пише видання. Чиновникам наказали повідомити Конгресу, що затримка в наданні допомоги є результатом «міжвідомчого процесу».

Один із представників адміністрації підкреслив, що Трамп затримав кошти, «побоюючись корупції в Україні». Врешті кошти вирішили переказати у зв’язку з закінченням фінансового року 30 вересня. Чиновник також заперечив звʼязок між затримкою допомоги та можливим тиском на Зеленського з вимогою почати розслідування проти родини колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Про що йдеться?

Минулого тижня видання The Washington Post та The New York Times повідомили, що працівник американської розвідки, обробляючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які, за даними американських ЗМІ, можна витлумачити як тиск на українську сторону з метою змусити розпочати розслідування проти сімʼї Джо Байдена, прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.