У Парижі розпочався суд над пʼятьма жінками, які хотіли підірвати собор Паризької Богоматері

Автор:
Марина Федорова
Дата:
У Парижі розпочався суд над пʼятьма жінками, які хотіли підірвати собор Паризької Богоматері

Priscilla Fraire / Unsplash

У Парижі розпочався суд над пʼятьма жінками, які намагалися підірвати начинений вибухівкою автомобіль перед ресторанами біля собору Паризької Богоматері, у центрі Парижа у 2016 році. Про це повідомляє The Guardian.

У ніч на 3 вересня 2016 року Інес Мадані (19 років) і Орнелла Гіллігманн (29 років) припаркували сірий Peugeot 607 без номерного знака на вузькій вулиці перед ресторанами біля Нотр-Дама. Машина була завантажена шістьма газовими балонами. Жінки облили машину дизелем і кинули в неї запалену цигарку, але дизельне паливо виявилося не настільки легкозаймистою речовиною, як бензин, і машина не загорілася. Авто, яке використовували для спроби теракту, Мадані взяла у свого батька. Раніше дівчину вже судили за спробу терористичної діяльності — вона підтримувала контакти з ключовими особами «Ісламської держави» (ІДІЛ) в Сирії і вербувала жінок займатися тероризмом у Франції.

Жінок заарештували через тиждень — 11 вересня 2016 року. Слідство встановило, що вони були повʼязані з жіночим терористичним рухом «Командос», яким, за словами паризького прокурора, керували представники ІДІЛ з Сирії.

Інес Мадані затримали в Бюссі-Сен-Антуані під Парижем разом з двома спільницями, в її сумочці знайшли письмову клятву вірності ІДІЛ. Ще одна з арештованих — 23-річна Сара Х. — раніше була заручена з двома французькими екстремістами, які скоїли смертельні напади у 2015 році. Під час арешту одна з жінок вдарила ножем співробітника поліції, поранивши його в плече.

«Тільки поганий вибір палива завадив їхній спробі влаштувати криваву бійню біля собору», — заявив слідчий суддя. Засідання у цій справі триватимуть до 11 жовтня.

  • 13 листопада 2015 року в Парижі внаслідок серії вибухів і стрілянини загинули 128 осіб. Відповідальність за напад взяли на себе терористи з «Ісламської держави». Три вибухи сталися біля стадіону «Стад де Франс», де проходив матч між збірними Франції та Німеччини. Одночасно терористи взяли в заручники відвідувачів у концертному залі Bataclan, які прийшли на концерт американської рок-групи The Eagles of Death Metal.
  • Президент США Дональд Трамп пригрозив звільнити утримуваних бойовиків «Ісламської держави», якщо Євросоюз відмовиться їх забирати.