Протести в Єгипті: активісти пікетують готель президента ас-Сісі, соцмережі заблоковані, а поліція заарештувала понад 350 осіб

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Протести в Єгипті: активісти пікетують готель президента ас-Сісі, соцмережі заблоковані, а поліція заарештувала понад 350 осіб

Oliver Weiken / picture alliance via Getty Images

Влада Єгипту з 20 вересня продовжує придушувати протести проти чинного президента Абдель Фаттаха ас-Сісі. У країні заблокували Facebook і низку недержавних ЗМІ, а сама ситуація негативно вплинула на економіку Єгипту.

Як усе починалося

У пʼятницю, 20 вересня кілька сотень протестувальників вийшли на вулиці Каїра та інших міст із вимогою відставки чинного президента країни Абдель Фаттаха ас-Сісі. Сам Сісі ще 20 вересня вилетів у Нью-Йорк для участі в Генеральній асамблеї Організації Обʼєднаних Націй.

Виходити з протестами закликав єгиптян бізнесмен та актор Мухаммед Алі, який покинув Єгипет кілька тижнів тому й полетів в Іспанію. Відео зі зверненням актора стало вірусним у Facebook. У ролику Алі заявив, що багато років був підрядником єгипетської армії й не отримав грошей за виконання останнього контракту. Він прямо звинуватив президента та армію в корупції. Алі заявив, що став свідком масштабного зловживання державними коштами при будівництві розкішних готелів, президентських палаців і могили для матері чинного президента. Він також закликав людей вийти на вулиці, щоб висловити свій протест владі й попросив міністра оборони Мохамеда Заки заарештувати ас-Сісі. Його відео в Facebook і Twitter зібрали мільйони переглядів.

У пʼятницю на площі Тахрір зібралися кілька сотень людей, вони скандували: «Народ хоче падіння режиму» і робили селфі. Поліція застосувала проти мирних протестувальників сльозогінний газ, тому що будь-які форми колективної непокори заборонені в Єгипті з моменту «Арабської весни», коли був повалений колишній президент країни Хосні Мубарак.

Затримано понад 300 протестувальників

За три дні поліція заарештувала 356 осіб в усьому Єгипті. Такі дані надала Єгипетська комісія з прав та свобод (ECRF), яка розташована в Каїрі, передає TRTWorld. При цьому Єгипет фактично заборонив протести згідно з законом, прийнятим після відставки колишнього президента Мохамеда Мурсі в 2013 році.

Єгипетські компанії зазнають збитків

З пʼятниці фондовий ринок країни похитнувся, а іноземні інвестори задумалися про доцільність співпраці з нестабільною державою, пише Bloomberg.

Економічні експерти вважають, що подальша нестабільність може призвести до найсильніших потрясінь економіки Єгипту і завдати шкоди його репутації серед міжнародних інвесторів на ринках, що розвиваються. Базовий індекс EGX30 (Egyptian Exchange EGX 30 Price Index або індекс фондового ринку для цінних паперів у Єгипті) у Каїрі впав на 0,9% станом на понеділок. При цьому, він упав на 5,3% днем раніше, а це найнижчий показник за період з червня 2016 року.

«Це [причина падіння індексу фондового ринку] не стільки масштаб демонстрацій, скільки те, що вони взагалі відбуваються. Це важливо, тому що цей режим проводить політику абсолютної нетерпимості до інакомислення. Але коли ви закриєте всі установи, які можуть забезпечити випускний клапан, розчарування неминуче зросте», — заявив директор Medley Global Advisers Мохаммад Дарваза.

Соцмережі заблоковані в усій країні

Влада Єгипту спрямувала всі зусилля на те, щоб позбавити звʼязку протестувальників. У країні заблокували Facebook, Twitter, BBC News і Alhurra News на найбільших телеком-платформах країни — Telecom Egypt і Raya.

«Підтверджено: Facebook Messenger, BBC News і сервери CDN у соціальних мережах обмежені в Єгипті провідними провайдерами на тлі демонстрацій проти корупції в уряді; наразі ситуація незмінна», — зазначено в повідомленні NetBlocks в Twitter.

У понеділок, 23 вересня близько, 60 єгиптян, які проживають в Нью-Йорку прийшли з пікетом під готель Lotte New York Palace на Медісон Авеню, де зупинився ас-Сісі, який прилетів для участі в Генеральній Асамблеї Організації Обʼєднаних Націй. Учасники пікету вимагали від єгипетського президента піти у відставку. «Ми тут, щоб виступити проти жорстокого, корумпованого режиму Сісі і закликати до демократії в Єгипті», — сказала організатор протесту Далія Вассеф.